divendres, 1 de desembre del 2006

27?

Si una cosa he après en els més de sis anys que fa que treballo (buf, ja fa més de sis anys?) és que, per entendre una nòmina, s'ha d'haver fet un màster que jo no he fet. I és que em sembla molt a mi que, encara que arribi a treballar 60 anys, cosa que és possible si comencen a pujar l'edat de jubilació com ja han fet a Alemanya, no entendré mai una nòmina.

L'únic que he arribat a entendre de les nòmines, i que al cap i a la fi és el que miro (perquè és el que entenc) és el resultat que posa al final: el que t'haurien de pagar si no paguessis impostos, el que pagues d'impostos i el que et queda finalment. Com que per entendre això només s'ha de saber sumar o restar, i d'això encara en sé, és el que em miro.

Aquest matí, com cada principi o final de mes, tenia una nòmina esperant-me. Normalment ni me les miro. Total, per què? No val la pena. El que he cobrat ja ho puc mirar a la caixa i, encara que no cobri el que m'esperava, com que tampoc entenc el paperet, tampoc sabria de què queixar-me. I, no ens enganyem, com que últimament no sé pas què cobro, doncs tampoc em puc queixar si no cobro el que he de cobrar, perquè... no sé si està bé o està malament. Calculo que al mes de gener ja cobraré el que he de cobrar i llavors sabré quin és el meu sou. De mentres, el que vingui serà benvingut.

I és que em vaig passar un temps cobrant cada mes el mateix. I cada mes el mateix vol dir que cada mes cobrava exactament la mateixa quantitat, cèntims inclosos. Era avorrit i tot. Però al mes de setembre vaig cobrar dos sous. Sí, sí, dos sous! I tots dos eren superiors al sou de qualsevol mes anterior. A l'octubre, vaig cobrar més o menys el triple del que cobrava els altres mesos. I aquest mes... aquest mes he cobrat el que cobrava normalment multiplicat per 4! Dic jo que, com segueixi a aquest ritme, al final em podré comprar un pis i tot. Però molt em temo que ara la cosa torna a baixar, i hauré de tornar-me a mirar els pisos i pensar que, si és que em vull comprar un pis, hauré d'hipotecar més de la meitat del sou a més de 50 anys. Que, tal com estan les coses, dubto que d'aquí a 50 anys segueixi cobrant un sou, però això ja és un altre tema.

Doncs res, que m'enrotllo com una persiana. No sé per què he cobrat tant aquest mes. No, no és la paga extra. La paga extra vindrà al desembre. O això espero. Però com que no entenc la nòmina, no sé què coi hi han afegit. I sí, és la meva nòmina, perquè m'he mirat dos o tres cops que hi hagués el meu nom, que no fos la nòmina d'algú altre, perquè si fos la nòmina de qualsevol altra persona, seria més gran que la meva, això segur.

Total, que els ulls se me n'han anat al que hauria cobrat si no hagués hagut de pagar a hisenda. Que diuen que hisenda som tots, però em sembla que aquest mes, jo sóc més hisenda que ningú. Al veure la discordança de xifres, me n'he anat a mirar el que he pagat a hisenda aquest mes. I, la veritat, he fotut un bon bot. I sí, he dit fotut, perquè en aquell moment han baixat tots els sants.

Aquest mes he pagat a hisenda... 200 euros més que el sou que tenia fa uns mesos! O sigui, el sou amb el que en teoria havia de viure fins ara, i a sobre, 200 euros més. M'he dit que no podia ser. No pot ser legal. No pot ser que un mes cobris el teu sou, més o menys minso, i que un parell de mesos més tard... hagis de pagar a hisenda el sou que havies cobrat i 200 euros de propina! D'acord, que no he pagat res, que només m'ho han descomptat del sou, però m'ha indignat!

I aleshores m'ha donat per calcular quin tant per cent del meu sou se n'ha anat a hisenda aquest mes. I és que les nòmines no les entenc, però recordo encara quan anava al cole i em van ensenyar a calcular tants per cent. Així que he agafat la calculadora que tinc a sobre la taula, he posat les dues quantitats a la calculadora i...

Això no és legal! Com pot ser que un 27% del meu sou se l'emporti hisenda? No pot ser legal. De cap de les maneres! Un 27%? Però si això és molt! Moltíssim!!! Amb aquesta retenció, qui es pot comprar un pis? Si la meitat del sou (o més) se'n va a la hipoteca i una quarta part (o més) se'n va a hisenda, de què representa que ha de viure, la gent?

Si és que el meu avi deia que, quan era jove, havia de treballar un dia a la setmana pel govern. I jo em pregunto: què he fet jo aquest mes? Doncs treballar gairebé un dia i mig a la setmana pel govern!

Llavors he començat a tremolar, només de pensar en la declaració d'hisenda d'aquest any. Amb la retallada que m'han fet aquest mes, és que amb el nou sou, i com que fins ara em retenien molt poc, m'han de retenir molt més, i no només no em tornaran diners, com cada any, sinó que em tocarà pagar un piló.

Què és el que desgrava? Si em faig una hipoteca, això em desgravarà, no? I si tinc un fill també, no? El problema és que ningú em voldrà fer una hipoteca, amb el meu contracte. Si ja quan em vaig comprar el cotxe vaig necessitar els papes que m'avalessin... I els nens... la declaració es fa a la primavera, no? Em sembla que ja no hi sóc a temps... A part que em sembla que l'hauria de tenir abans de final d'any, i aquí sí que ja segur que no hi sóc a temps. I si adopto algun animaló? No em desgravarà, això? I si em faig una hipoteca per fer-me una barraca penjada d'un arbre al mig del bosc (la única casa que en aquests moments em puc permetre) i adopto algun esquirol que visqui per allà? Això em desgravarà? Deixaré de treballar un dia i mig a la setmana per tots vosaltres? O sigui, per hisenda?

És legal, que un 27% del meu sou no arribi mai a les meves mans? I això que per 50 euros de res no arribava a un d'aquests números rodons que fan tanta il.lusió... Tan sols que m'haguessin descomptat una mica menys...