dissabte, 12 de febrer del 2005

Baby boom

De tant en tant vaig a fer classes particulars a la meva alumna més jove. És tan petita que encara està a l'edat dels "perquè". I m'encanta. M'encanta veure com raona, i m'encanta que tingui tantes ganes d'aprendre. Vaig a fer-li classes d'una cosa, però sempre em pregunta per coses d'interès general. Al principi era molt vergonyosa, però ara no es talla un pèl a preguntar-me qualsevol cosa que no sap o que no s'atreveix a preguntar als pares o mestres de l'escola.

L'altre dia em va preguntar per les classes: "I tu, quan anaves a la universitat, ereu molta gent, a la classe?" Li vaig dir que sí. I es va espantar: "A mi m'agraden les classes petites", em va dir. "Jo no vull anar a una classe amb molta gent".

I jo vaig pensar en com estan les coses ara: cada cop hi ha menys nens i suposo que arribarà un moment en el que les classes d'universitat no seran tan massificades. A la nena li queden uns 10 anys per arribar a la universitat, així que no vaig dubtar a dir-li:

- No et preocupis. Quan tu vagis a la universitat, les classes ja seran més petites, perquè no hi haurà tanta gent que estudii.

I em va sortir amb la pregunta que no m'esperava i que, sabent com és d'intel.ligent, m'hauria d'haver esperat:

- I per què no hi haurà tanta gent?

- Doncs perquè ara no es tenen tants de nens. Quan jo era petita, hi havia molts més nens, però ara la gent no en té tants.

I em va mirar amb cara d'escepticisme. Així que li vaig dir:

- Ja veuràs: a la teva classe sou 25, més o menys, no? Quantes de les nenes de la classe tenen més de dos germans?

Just fer la pregunta me'n vaig penedir. I quan vaig veure que la nena no en feia prou amb els dits de les dues mans per comptar totes les nenes que eren part d'una família numerosa, vaig intentar trobar alguna resposta a la pregunta que sabia que em faria. Però no se'm va acudir cap resposta.

I és que la nena en qüestió va a un col.legi religiós. Portat per monges. De l'opus. Em va explicar que 13 de les 25 nenes eren de família numerosa... i que fins i tot n'hi havia una que tenia 17 germans. 17!!!

I ara com coi li explico jo que la norma del seu col.legi no és la norma de la societat actual?