dijous, 1 de febrer del 2007

A les fosques

Us recomano el vídeo que em va deixar en Lem l'altre dia en un comentari. És boníssim. No és un "a les fosques", però és un "en silenci".



Si jo fos la responsable d'una central elèctrica, ara mateix estaria dels nervis. Segons sembla, les centrals elèctriques funcionen depenent de l'energia que es consumeix. O sigui, que si gastem molta energia, fabricaran molta energia; i si no en gastem gaire, doncs en fabricaran menys.

Per aquí i per allà he sentit que hi ha la possibilitat que, si tothom tenca els llums, les centrals elèctriques detectin la falta de demanda d'energia i que es puguin arribar a aturar, o gairebé. I més quan a les 8 del vespre la majoria d'oficines i llocs de treball estan parats. És clar que queden algunes fàbriques, que són les que més energia gasten, però...

La pregunta és: d'aquí a una estona, quan les centrals baixin la seva producció d'electricitat i de cop la gent torni a engegar els llums... podran aguantar tota la llum que se'ls demandarà?

Jo, per la meva banda, i com li he dit a en Zinc aquest matí, tinc dues possibilitats. Totes dues destinades a satisfer la meva curiositat. Però no les podré satisfer totes dues, malauradament, perquè són incompatibles.

La primera, consisteix a mirar al cel. Mai estem del tot a les fosques, i els 5 minuts d'avui (potser més?) faran que es pugui mirar el cel sense gaire contaminació llumínica, i veure les estrelles molt millor. Ja tinc les ulleres preparades per veure-ho tot nítidament. La llàstima és que m'ha semblat que, quan venia cap a casa, hi havia núvols.

La segona, consisteix a mirar a la ciutat. Observar la ciutat més propera a casa, a veure si es nota una disminució de la llum. Es veu moltíssim, la llum, des de casa, i podria ser curiós observar si la llum disminueix.

I bé, demà ja miraré a veure si trobo imatges del cel fetes a aquesta hora. Segur que n'hi ha. Segur que internet està plagat d'elles. Una imatge d'ahir i una d'avui amb les diferències (esperem).

Sé que segurament no serveixi per res. Però tinc curiositat per saber si les centrals elèctriques aguanten o no. Jo, per si de cas, ja he escrit això ara i em guardo les coses que acostumo a fer aquesta hora per després... si és que hi ha llum!

Segurament sí que n'hi haurà. Havent-ho previst, segur que les centrals elèctriques tenen algun mecanisme per no aturar-se. I si no és així... doncs estarem a les fosques tota la nit, que no ens farà cap mal. Una mica de foscor sempre va bé. I sempre quedarà la radio...

(Per cert, fa dos dies que parlo d'actualitat... ja ho canviaré, ja, que no m'agrada massa...)