dimecres, 7 de novembre del 2007

A qui representa que m'he de creure?

Regla número 1 dels metges: MAI, però MAI, consultis a dos metges diferents per una mateixa cosa.

Metge número 1: Es mira la radiografia. Es mira el peu. Toca en un punt. Fa mal. Diagnòstic. Fet. Peu embenat. No et prenguis res per via oral, perquè no et farà res. Treu-te la bena d'aquí a uns dies. Després et poses aquesta pomada, i això t'ho curarà. Les sabates que portes són perfectes. Torna d'aquí a un mes si et continua fent mal.

Metge número 2: No té radiografia. Es mira el peu. Toca aquí i allà. Sap exactament on ha de tocar perquè no pugui suportar el dolor. Es mira l'altre. Diagnòstic. El mateix que el metge 1, però només en part. La part que va dir el metge 1 és la mateixa, però aquest diu que és més greu. Hi ha una segona part (i feia mal!!!) que el metge 1 no va veure. El peu ha d'estar sense embenar. La pomada no serveix per res. Et dóno aquestes pastilles, que et trauran el dolor. Aquestes sabates no et van bé: has de portar sabates de taló. Fes-te aquestes proves i torna el més aviat que puguis (que serà la setmana que ve).

Reflexions després de la visita:

- M'alegro d'haver pagat la mútua tots aquests anys. Fa poc més d'un mes li deia a algú que pagava cada mes i no recordava l'últim cop que havia anat al metge. Però ara he pogut triar el metge que volia (el que em va operar, és clar!), em fan les proves en menys d'una setmana i no tinc cap problema de res.

- Si he d'anar amb sabates de gaire taló, d'aquí a un parell de dies el metge em tornarà a tenir allà, queixant-me de l'altre peu, o d'un braç, o de qualsevol altre cosa que m'hauré trencat en caure.

- Les úniques sabates d'hivern amb taló (mitjanament) alt que tinc són d'un casament. Jo, que sempre vaig amb bambes, podré suportar anar tot el dia amb sabates de taló?

- Per què el metge de la seguretat social, que és el que m'ha de fer les receptes, no em vol fer les receptes del que m'ha receptat el metge?

- Per què un parell de capses de pastilles que m'han de durar un parell de setmanes em costen 60 euros?

- I última, i més important: si els dos metges m'han dit que tinc el mateix (amb una petita diferència), per què em recomanen tractaments tan diferents?

12 comentaris:

Anònim ha dit...

Sempre tendim a fer cas als metges, però no són infal·libles, és clar. I quan veus que dos metges et diuen dues coses tan diferents, després d'haver arribat si fa no fa al mateix diagnòstic, ja et quedes sense armes. Què tal preguntar a un tercer, per desempatar?

Bé, sigui com sigui, espero que se't curi aviat. Potser no només hi ha un tractament possible. Ja diràs quin et funciona.

Anònim ha dit...

En això de les sabates, realment el metge 2 té raó. Les sabates que portava avui ja no eren planes del tot, i me les havia posat perquè em feia menys mal que amb les sabates planes. Tot i així, després de posar-me les sabates de taló (que fan fressa quan camino...), he de reconèixer que em fa menys mal amb talons que sense...

Suposo que fem cas als metges perquè en saben una mica més que nosaltres... Però en fi, el metge 2 m'ha mirat molt més, i sabia molt més on em feia mal que el metge 1, així que suposo que he de fer més cas al 2 que a l'1. De totes formes, i ja que tinc la pomada, seguiré amb la pomada i les pastilles... tant si té raó un com l'altre, aniré bé...

Anònim ha dit...

Perquè cada maestrillo tiene su librillo... i perquè no existeix un tractament únic i eficaç per tothom. Cada persona és un món i els metges moltes vegades apliquen el que ells creuen que ha d'anar bé a tothom, i ells et diuen el que diuen a tothom... sense tenir en compte la persona. I cada metge s'ha anat creant les seves pròpies receptes pels diferents mals i els seus propis tractaments. Jo crec que demanar una tercera opinió, com diu en XeXu, no estaria malament.... però crec que al cap i a la fi has de ser tu mateixa la que decideixis què és el que et va millor, perquè ningú millor que tu coneix el teu cos, el teu peu i el teu mal.
Espero que et milloris aviat!
una abraçada

Anònim ha dit...

feu-me cas a mi ... busca algú que et mengi el peu a petons ... se't curarà, segur !!! ... salut

Anònim ha dit...

Gràcies, iruNa. Suposo que sí, que és això, i suposo que no està massa clar quina és la solució. I, de totes formes, fins la setmana que ve no em podran dir exactament el què :-( Ara, el metge me l'ha tocat tant, que quan me'l tocava em feia mal, però ara... Buf! Com continui així, no podré dormir :-(

mossèn, molt bona aquesta! M'has fet riure molt! Segurament tinguis raó... Però, anant coixa, on trobo algú que em mengi el peu a petons?

Anònim ha dit...

Jo hauria d'anar sempre amb talons perquè sóc un retaco, però la comoditat és la comoditat, però en el teu cas és per salut! No prenguis mal!
El problema seria tenir 2 diagnòstics diferents, però si et donen 2 tractaments alternatius tria el que més et convingui. Com ja t'han dit, no sempre hi ha un sol tractament per cada cas.

Anònim ha dit...

Es el que te la Seguretat Social d'aquest pais i els metges de les mutues tambe tenen un delicte que no vegis.

Espero, per damunt de tot, que vagis millorant i que sobretot estiguis animada, perdona per no passar abans però vaig de cul i quasi be no tinc temps de res :-(

Una abraçada ben gran i un petonas inmensament gran i dolç :-)

Anònim ha dit...

Jo també hauria d'anar sempre amb talons, Terra. I ara amb més raó. Però sempre vaig amb sabates planes i còmodes. En fi, jo que sempre em ficava amb la meva cosina, que treballa en una botiga, i va a treballar amb uns talons d'aquells que em farien caure i llavors es queixa que li fan mal les cames... ara tinc jo mal al peu i podria ser que fos per anar plana...

Gràcies jo mateixa! Ja sé que tens molta feina amb el pis nou! I bé, ja m'ho prenc amb força calma...

Anònim ha dit...

Et llegeixo de tant en quant no recordo exactament quins eren els punts dolorosos pero jo diria que pateixes de Fasciitis Plantar...mira aquestes planes a veure si et serveix de res...

http://www.footphysicians.com/espanol/dolor-de-talon.htm

http://familydoctor.org/online/famdoces/home/healthy/physical/injuries/140.html

http://www.patient.co.uk/showdoc/23068803/

les sabates de taco et serviran en la mesura que la força del teu pes es distribuira principalment a la punta del peu...si vols continuar amb bambes hauries de fer servir una plantilla especial o "coixinet de talo" (heel pad) que doni descans al talo.... si corres molt,com sembla que fas,potser un fisioterapeuta et pot aconsellar les bambes que s'adaptin millor a la teva manera de correr/caminar
vigila amb els anti-inflamatoris que igual acabes amb ulcera d'estomac....
quan donis classe no estiguis tota l'estona de peus....recolzat a la taula....
Espero que et sigui d'ajuda i sino ho sento per el rotllo....

un amic

Anònim ha dit...

Ostres, veig que hi entens, del tema! La fascitis plantar és el que el primer metge no em va dir que tenia, però el segon sí. El fet, però, és que la part de facitis plantar és el que em fa menys mal.

Això de córrer o caminar de moment ho tinc xungo. Avui he tingut un episodi bastant dolorós, amb un munt de gent mirant. Sort que m'ho prenc rient, que sinó...

I això de classe... doncs res, em passo l'estona recolzada a la paret, o asseguda damunt la taula (ho sé, no és un bon exemple). Gairebé no el carrego. El que em costa més és caminar...

Però gràcies pels consells i els enllaços!

Anònim ha dit...

Com que no pots córrer de moment, doncs ara toca fer equilibris i veure-ho tot des d'una altra perspectiva!

A veure si amb el que t'ha recomanat el segon metge (que em sembla el més fiable i que veig que has anat seguint els seus consells)la cosa va millor!Una abraçada i espero que us recupereu aviat, tu i la teva butxaca, que no hi ha dret!

Anònim ha dit...

No m'ho recordis, Laia, que no puc córrer! A veure si hi puc tornar aviat...