dimecres, 24 d’agost del 2005

El cargol

Hi ha un problema que es posa normalment als nens petits perquè aprenguin a pensar: un cargol que cau en un pou i en vol sortir. El pou medeix 10 metres de profunditat. El cargol cada dia intenta sortir del pou. Durant el dia, ell va pujant i puja 2 metres. Durant la nit, el cargol dorm i, mentre dorm, va relliscant i cau un metre cada nit. Quan es pregunta als nens quants dies trigarà el cargol a sortir del pou, tots et diuen el mateix: "Deu!" Però no triga 10 dies, en triga 9.

Però no volia parlar del problema. Volia parlar del pobre cargol que ha de sortir del pou. Ha de ser bastant frustant, això de caure en un pou. Caus al pou i què penses? "Ah, mira, allà dalt hi ha una llumeta!" I intentes pujar cap a la llumeta, però el camí és llarg i dur. Costa, això de sortir del fons del pou. I tu t'hi esforces, intentes sortir, ho intentes amb totes les teves forces, però arriba un moment en què no pots més i has de dormir. A part de que si no hi ha llum, tampoc saps en quina direcció has de seguir. El problema ve quan et despertes al matí, que veus que has fet unes quantes passes enrere. Segueixes veient la llum i no saps quant et queda per sortir. Veus que has caigut una mica, però no saps quant. Saps que cada nit vas caient, però no saps si caus més del que puges o si puges més del que caus. No saps si cada dia fas un pas més per sortir del pou o si t'enfonses més i més. No ha de ser divertit ser el cargol que tants nens diuen que es passa 10 dies intentant sortir del pou. Per sort, la seva agonia dura un dia menys del que diuen els nens.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

DENTRO DE TI ESTÁ EL SECRETO

Busca dentro de ti la solución de todos los problemas,
hasta de aquellos que creas más exteriores y materiales.

Dentro de ti está siempre el secreto; dentro de ti están
todos los secretos.

Aun para abrirte camino en la selva virgen,
aun para levantar un muro, aun para tender un puente,
has de buscar antes, en ti, el secreto.

Dentro de ti hay tendidos ya todos los puentes.
Están cortadas dentro de ti las malezas y lianas que
cierran los caminos.

Todas las arquitecturas están ya levantadas dentro de ti.
Pregunta al arquitecto escondido: él te dará sus fórmulas.

Antes de ir a buscar el hacha de más filo, la piqueta más
dura, la pala más resistente, entra en tu interior y pregunta...

Y sabrás lo esencial de todos los problemas,
y se te enseñará la mejor de todas las fórmulas,
y se te dará la más sólida de las herramientas.

Y acertarás constantemente,
pues que dentro de ti
llevas la luz misteriosa de todos los secretos".

AMADO NERVO


Avui he llegit aquest poema i volia compartir-lo amb vosaltres

Anònim ha dit...

L' important és no defallir i continuar pujant. A vegades costa molt i molt, però s' ha de fer l' esforç de sortir. I ara, posant-me mol pessimista, podria dir que, algunes vegades, després d' arribar a dalt, te n' adones que a dins del pou hi estaves millor. Ho sento, sóc així... ^_^
Per cert, 9 dies?? Ho sento, sóc com un nen i no ho pillo (o potser és massa tard per pensar...). Es a mi em surten 10 dies...

Anònim ha dit...

Sí, Esteve, 9 dies. El novè dia el cargol arriba a dalt del pou i ja no rellisca, perquè ja ha sortit del pou i ja està a terra ferma.

Tens raó, a vegades a dintre del pou s'hi està millor. Però mai saps on estaràs millor si no surts, no? Sempre pots tornar a entrar al pou, que en 3 o 4 dies tornes a ser a baix.