diumenge, 13 de gener del 2008

És que tu llegeixes molt!

Sempre he cregut que la gent té una idea equivocada de mi. I, pel que fa a la lectura, doncs també. La gent em sol dir que jo llegeixo molt, i molt ràpid. I sí, m'agrada llegir. I sí, en una època passada llegia molts llibres. Però ara no considero ni que llegeixi molt, ni que llegeixi molt ràpid. Segurament a l'adolescència feia com aquesta gent, o potser més. I l'any que vaig treballar a la gran ciutat, i anava i venia cada dia en tren, segurament també vaig superar aquesta xifra. Però ara, definitivament no.

La gent segueix dient-me que jo llegeixo molt, i molt ràpid. Però jo no crec que sigui així.

Avui ha vingut un familiar a casa. A sobre de la taula de la cuina hi havia el llibre que llegeix el meu pare en aquest moment, David Copperfield.

- Ah, estàs llegint això?
No, estic llegint un llibre basat en un futur molt llunyà, on a la Terra hi havia massa humanitat i han col.lonitzat altres planetes. I ha passat tant de temps des d'això que els planetes tenen cadascun la seva cultura i costums i si vas a un altre planeta és com si fossis d'un lloc completament diferent i no saps ni com t'has de comportar, ni res de res.
- No, l'està llegint el meu pare.
- Ah! I aquest home també escriu llibres?
Eh? Dickens sempre ha escrit llibres. Bé, va escriure. I per què s'ha emocionat per en Dickens? Ah, calla! Que està parlant d'en Copperfield i es pensa que és l'autor. Nota: quan vagis a l'ordenador, pregunta-li a qui tot ho sap si el mag es va agafar el nom del personatge.
- No, no és el mag. És un llibre que va escriure en Dickens que es titula així. Potser el mag va agafar el nom d'aquí.
- Ah! És que com que tu llegeixes tant... Un llibre d'aquest mag ha de ser molt interessant...

I, com sempre, no hi estic d'acord. Bé, no estic d'acord amb què un llibre d'en Copperfield sigui massa interessant, almenys per mi. I tampoc estic d'acord amb què jo llegeixi tant.

Suposo que la gent es pot classificar en uns quants grups.


  • Els que llegeixen més de 50 llibres a l'any: això és gairebé un llibre per setmana! És molt (bé, sempre depenent dels termes), i són persones que llegeixen molt, i molt ràpid.
  • Els que llegeixen entre 25 i 50 llibres a l'any: persones a qui agrada molt llegir, que llegeixen bastant, i també bastant ràpid. Això suposa entre 2 i 4 llibres al mes, que és un terme més o menys mitjà, per algú que llegeixi regularment.
  • Els que llegeixen entre 15 i 25 llibres a l'any: he posat 15 i no 12, perquè la gent que sol llegir sempre té èpoques en les que llegeix més (vacances, etc.). Això seria l'equivalent a llegir entre 1 i 2 llibres al mes. Lectors regulars, però no massa ràpids. Gent a qui agrada llegir, però sense presses, al seu ritme.
  • I després queden els que llegeixen menys de 15 llibres a l'any, que podríem dir que són gent que llegeix poc, o que llegeixen a poc a poc. I reconec que potser en alguna època, jo he estat aquí...


La pregunta és (i no m'agrada fer posts-pregunta, però tinc curiositat): a quin grup pertanyeu? I, aquí ve quan ric, a quin grup creieu que pertanyo jo?

9 comentaris:

Anònim ha dit...

Ai senyor, quina incultura pensar que el senyor Copperfield mag ha escrit un llibre!! jeje
A veure, jo diria que pertanyo al grup d'entre 15 i 25.. perquè m'agrada molt llegir i sóc una lectora regular però no sóc massa ràpida. M'agrada anar al meu ritme i assaborir la lectura. I tinc temporades en què m'acosto més al grup de sobre... i èpoques en què m'assemblo més al grup de sota.
I jo diria que tu pertanys al grup d'entre 25 i 50 llibres l'any... mira, no sé perquè però fas cara de ser d'aquest grup!! jeje
He encertat?

Anònim ha dit...

Doncs jo em posaria al darrer grup, o com a molt al de 15 a 25, però tirant baix. Això és perquè només llegeixo el al metro, de casa a la feina i de la feina a casa, i no tinc un trajecte massa llarg. I sóc lent, també, per què negar-ho. A mi llegir m'encanta, i em sap greu no fer-ho més, però mira, a casa em dóna per dedicar-me a altres coses, com llegir blogs. Això compta com a llegir? Però mira, m'acabes de donar una idea, ara em faré un document on apuntaré tots els llibres que llegeixi, ara que som gener i encara estic amb el mateix llibre que vaig acabar 2007. D'aquí a 12 mesos et podré dir quants n'he llegit.

Per altra banda, també et diré que aquesta classificació està una mica agafada amb pinces. No és el mateix llegir-se un llibre de relats curts de cent pàgines que un totxo de mil, d'allò més dens. Hi ha gent que llegeix molt però que té pànic als totxos. Llegiran molta quantitat, però qualitat? No s'haurien de valorar aquests dos conceptes també?

I pel que fa a tu, jo et posaria en el grup d'entre 25 i 50, però si ens ho preguntes, serà que té truc, oi?

Anònim ha dit...

Jo pertanyo (aquest any) a un grup que no has inclòs...a veure si ho endevines, i això que no m'agrada fer comentaris-preguntes :-P

Petonets dolcets guapa!!!!!!!

Anònim ha dit...

Perdona, però jo també crec que pertanys al grup de més de 50 llibres l'any, com a mínim. No sé, aquesta és l'impressió que em fas. Jo no sé a quin pertanyo, perquè encara que llegeixi a poc a poc un llibre, en llegeixo molts de cop. De totes maneres, aquesta segregació em sembla molt segregada... Jo diria que ho llegeixes o no llegeixes, la resta és secundari. Tan hi fa si molt i poc, no sé si se m'enten el que vull dir.

Anònim ha dit...

T'has deixat un grup molt important, que suposo que és al que pertanyia la persona que t'ha preguntat lo d'en Copperfield, el grup que no llegeix gens i que no ha llegit mai. Que també n'hi ha d'aquests! I més dels que sembla. Doncs jo ara potser em posaria en lúltim grup 15 llibres, he tingut époques en que llegia molt més, però ara no tinc temps, i això dels blogs em treu molt temps per llegir. I tu...tu crec que deus estar al tercer grup entre 15 i 25 llibres...Fem una porra??

Anònim ha dit...

Doncs, jo em posaria, encara que no n'estic segura, al grup entre 15 i 25. Com a lectora sóc molt irregular: o llegeixo molt o llegeixo poc. Ara, passo a un època en que llegeixo poc, però segur que hi haurà algun moment a l'any en que llegeixi molt. O no, amb la qual cosa em quedaria a l'últim grup. Quan era petita era del primer grup. Diria que tu estàs al segon grup

Anònim ha dit...

Contesto així, en general, perquè més o menys us diria a tots el mateix. Veieu com dóno una opinió equivocada? Veieu com la gent pensa una cosa de mi i en realitat, és tot el contrari?

He de confessar que l'any passat... no vaig arribar als 20 llibres. Per tant, estic al tercer grup.

És ben cert, sí, que dels gairebé 20 llibres que vaig llegir la majoria van ser "totxos", cosa que algú ja ha dit per aquí dalt. I sí, no és el mateix llegir totxos que llegir llibrets de 100 pàgines, però era per fer una mica una comparativa. La mitjana de pàgines dels llibres que vaig llegir l'any passat està entre les 450 i les 500.

Però també he de reconèixer que jo vaig al meu ritme, i com també s'ha dit, tinc èpoques de tot. Tant em puc llegir un llibre amb dos dies, com trigar dos mesos.

Vaig pensar també en la gent que no llegeix mai. Però bé, ja els incloia en el grup de menys de 15. Cap són menys de 15, no? :-P

Ah, sí, i la persona que em va dir això d'en Copperfield està en el grup de "m'agrada llegir, però no recordo quants anys fa que vaig llegir un llibre. Però em va agradar molt, eh!" I, per això, jo per aquesta persona llegeixo molt... Tot i que, està clar, tot és molt relatiu, i menys de 20 llibres a l'any jo crec que és poquet, com a mínim per una persona a qui tothom qualifica com que "llegeix molt".

Anònim ha dit...

Jo no arribo als 20 tampoc... I el problema és que no sabria dir-te quants en llegeixo perquè no els compto! Sis segur, tres de català i tres de castellà (però aquests son obligatoriiiis :P). Doncs... crec que justet justet als quinze. I m'agradaria llegir-ne més però aquest estiu amb el treball de recerca, lectura zero. I últimament he trobat molts links d'articles de dofins de revistes cientifiques i m'hi he aficionat... I també a l'origami, que sembla que no però roba temps eh!

Aquest estiu llegiré més... A veure si és veritat (és una rèplica a mi mateixa ^^)

Jo crec que els blocs haurien d'estar inclosos... Llegeixo molt eh!! Ostres, ho hauria de proposar com a lectura obligaòria hahaha!

Anònim ha dit...

Jo no els havia comptat mai, fins aquest any :-) No ho sé, jo he llegit més o menys els que pensava que havia llegit, després de fer el recompte.

I sí, els blogs sobretot treuen molt de temps!!!