dilluns, 16 de maig del 2005

Eragon

Avui he acabat de llegir Eragon. Així que parlaré una mica del llibre.

He de dir que, malgrat que ja ho sabia, quan he arribat a la pàgina on posava:


Fi del llibre primer
La història continuarà a
L'Hereu
Llibre segon del Llegat


m'he enfadat bastant. Sobretot sabent que el següent llibre encara no està escrit, i que molt probablement quan arribi per aquí ja haurà passat massa temps. Sí, massa temps perquè jo em recordi del que vaig llegir. Massa temps perquè la meva memòria és curta i s'oblida de les coses.

Així que com que això és casa meva i faig el que em dóna la gana, escriuré de què va el llibre. Per quan surti la segona part. Per recordar tot el que ja hauré oblidat.

O sigui, que si algú es vol llegir el llibre i no vol que li esguerri el final, que no segueixi llegint (que jo ja he avisat).

Eragon és un noi que viu en una terra anomenada Alagaesia. Viu amb un oncle i un cosí. És fill de la germana del seu oncle, que va marxar lluny, va tornar embarassada i, sense dir qui era el pare, va tenir el nen, i als pocs dies va tornar a marxar, deixant el nen a càrrec del seu oncle. En el primer llibre no es desvela qui era el seu pare, però segur que era algú molt important, o almenys algú que ja ha sortit abans a la història. No m'estranyaria que fos el dolentíssim emperador Galvatorix, o potser algun dels Genets. Suposo que en el segon (o el tercer) llibre s'explicarà qui era el seu pare.

La història està narrada en tercera persona, però excepte en el primer capítol, només ens mostra el punt de vista d'Eragon.

Alagaesia és una terra màgica, on hi viuen tot tipus de criatures. Entre elles, els humans. També hi viuen elfs, nans i fins i tot urgals (una raça que jo associo als orcs del Senyor dels Anells). També hi ha dracs, homes gat i d'altres criaturetes.

La història comença amb la pèrdua d'un dels ous de drac que transportava una elfa (Arya). Al veure's en una emboscada, vol transportar l'ou mitjançant màgia a Brom, un antic Genet, que va perdre el seu drac. Però l'ou no arriba a lloc i és trobat per l'Eragon.

Eragon intenta vendre l'ou (sense saber què és) per aconseguir menjar. Però ningú li vol comprar. Així que se'l queda. Al cap d'un temps en surt una dragona (Saphira) i així ell es converteix en un Genet del drac. Gràcies a això, serà capaç d'utilitzar la màgia.

Però aquí comencen els seus problemes. Uns emisaris de l'emperador Galvatorix (un antic Genet que va fer tornar dolents a uns quants Genets i es va fer amb el poder) maten el seu oncle i ell els persegueix per tot l'imperi, amb l'ajuda de Brom, que l'instrueix.

Finalment, Brom mor i ell acaba amb els vardens, que són un grup de gent que lluita contra l'imperi.

Fins aquí un resum molt mal fet. Només per fer-me recordar una mica de què anava. Ara, a les coses que queden penjades:

- Quan Eragon marxa de casa seva, a la Vall del Palancar, el seu cosí Roran no és allà. No se sap si l'emperador l'anirà a buscar o no. No se sap si viurà o no. Què passa amb Roran?

- L'emperador té 2 ous de drac esperant el genet apropiat per sortir de l'ou. De moment, estan en poder de l'emperador. Però, què passarà amb ells?

- Murtagh és el fill de Morzan, l'últim dels Perjurats (els Genets que es van aliar amb Galvatorix). També té un passat fosc, com el d'Eragon, però aquest almenys sap qui era el seu pare. En cap moment ha deixat entrar a ningú dins de la seva ment, i això pot ser indici de que amaga alguna cosa (a part d'amagar als vardens que va viure tota la seva infantesa al palau de Garvatorix).

- Algú va trair als elfs, diguent que Arya portaria l'ou de drac, de forma que l'Ombra li parés l'emboscada. Qui va ser?

- Hi ha algun infiltrat dintre dels vardens, qui pot ser? És el mateix que va dir lo d'Arya?

- Els bessons que estaven amb els vardens van fer alguna cosa mal feta el dia de la batalla final contra els urgals. Però no se sap ben bé què. Són ells, els infiltrats?

- Àngela, l'herbolària, està a tot arreu on passen coses. Això no és massa normal... Per què va anar a veure als vardens? I el seu home gat, Solembum, què sap?

- Àngela prediu el futur (tirant ossos de drac). Segons ella, abans de conèixer Eragon, només havia predit el futur a una persona: una dona que es deia Selene (i que Eragon - i suposo que tots els lectors també - es pensa que és sa mare, i a qui Àngela va predir un futur molt trist). A Eragon li prediu una vida molt llarga (una característica dels Genets, que solen passar bastant dels 100 anys), grans batalles (sinó, el llibre no tindria sentit...), una mort (que de fet ja ha passat, i és la mort de Brom). També li prediu que deixarà Alagaesia i que no tornarà. A on anirà? També li prediu un amoc èpic amb una dona de família noble (Arya? La filla del cap dels vardens? Algú altre que encara no ha sortit?). Però el fet que digui que és poderosa, sàvia i d'una bellesa incomparable fa pensar que, inevitablement, serà una elfa, i després de salvar-li la vida (traient-la de la presó de Gil'ead) i de que ella li salvés la vida (quan es va enfrontar a l'Ombra a l'última batalla), sembla bastant previsible. O no? I també li prediu una traició de la seva pròpia família. Roran? Sa mare? El seu pare (que no sabem qui és)? Algun germà desconegut?

Espero que amb aquestes quatre coses mal explicades em recordi de què anava la història quan llegeixi la segona part...

I ara, per variar una mica, em llegiré un llibre que m'ha arribat a través del meu pare (cosa estranya, per ser el llibre que és). El llibre és d'en Brian Aldiss i es diu Romance del ecuador. És una col.lecció de relats curts de literatura fantàstica. Si quan l'acabo (o mentre el llegeixo) n'escric un post, serà que m'ha agradat...