dilluns, 4 de desembre del 2006

Cotxes i descàrregues

Sempre havia sentit que quan cau un llamp a sobre d'un cotxe, a qui estigui a dintre no li passarà res. Però, la veritat, la meva curiositat no anava tan lluny com per provar-ho jo mateixa. És clar que ningú tria que li caigui un llamp al cotxe.

Sempre havia sentit que era perquè les rodes feien d'aïllant. També he llegit que és degut a que el cotxe actua com una gàbia de Faraday. La veritat és que suposo que si et cau un llamp al cotxe, en aquell moment no t'importa massa quina de les dues explicacions és més exacta, però si en surts viu, suposo que sí que t'interessa.

Avui tornava cap a casa. Era tard. Estava tot fosc. Molt fosc. No anava massa ràpid, perquè passava pel mig d'un poble (bé, 4 cases juntes, que s'anomenen poble) i acabava de sortir d'un trencant. De cop, he vist una cosa que penjava. No he sigut a temps a parar: un dels cables de la llum, que anava de la casa que estava a una banda de carretera a la casa que estava a l'altra, s'havia despenjat.

No sé què ha passat. Jo he frenat, però no he pogut parar abans del cable. He sentit una fressa molt forta. Però no he notat res, a part de la fressa. He notat com si alguna cosa colpegés la part de dalt del cotxe, mentre sentia la fressa. Però res més.

He arribat a casa bastant acollonida, per dir-ho d'alguna forma. He parat el cotxe i m'he quedat amb el dubte de si sortir o no. Si és veritat que els pneumàtics fan d'aïllant, a l'hora de sortir del cotxe hauria de tenir una descàrrega, si és que en realitat el cable ha tocat el cotxe, cosa que no sé. Però, d'altra banda, no em podia quedar eternament a dins del cotxe.

Així que he sortit i no he notat res. He mirat al cotxe, però no semblava que hagués topat amb res. He anat amb compte a l'hora d'anar a obrir, perquè sempre m'enrampo amb la porta i avui no ho he fet. He entrat el cotxe al garatge, i no he tingut cap problema.

Una estona més tard, un cotxe de bombers i un altre de mossos vigilaven el cable.

Què passa amb els cotxes i les descàrregues? És possible que el cable hagi tocat el cotxe? I si no l'ha tocat, què ha sigut la fressa? Passar a prop d'un cable, si no es toca, pot provocar aquesta fressa? Si hagués tocat el cable ara podria estar escrivint això? És normal que caiguin els cables de la llum? No hi hauria d'haver algú que vigilés que aquestes coses no passessin? De veritat feia la cara d'acollonida que deia el meu pare que feia?

Massa preguntes. Segur que tenen totes resposta. Però... no sé si les vull saber. Sobretot aquesta de... realment hi podria haver hagut un accident greu, no?